2017. november 15., szerda

Lakodalmaskodunk (alban szokasok) (FOLYAMATOSAN FRISSUL)

Csaladtag: a sogorom nosul, de lagzikor nem csak rola van szo, hanem az egesz csaladjarol, akik kihazasitjak a volegenyt. Ezert keszul a sorognom (sogorom testvere) is 3 alkalmi ruhaval a hetvegere.

Hely: Tirana, eredetileg eszak albaniai csalad

Vallas: muszlim, eddig meg csak muszlim csaladoknal voltam lagziban, ami mind egyforma volt, nem szigoru szabalyok szerint, vagyis h erthetobb legyen, hasonloan nez ki az unnepseg mint nalunk, van alkoholos ital es a nok, mennyasszony is europai ruhakat hord. Most annyi lesz a kulombseg h nem lesz alkohol, es a mennyasszony nagyon szep izleses hosszu ujju ruhaban lesz.

Elokeszuletek: nagytakaritas, haz feldiszitese mert a lagzi elotti heten jonnek a rokonok, szomszedok, ismerosok jokivansagokat kivanni. Feldiszitjuk a leendo par haloszobajat is, altalaban csak a lagzi utan koltoznek egybe a par.

Naszajandekok: rokonok, ismerosok penzt adnak, felkeresik a hazat a heten es az ures kavescseszevel adjak at, amit biztos valami "oregasszony" szorgalmasan feljegyez. A csalad (volegeny szulei, testverei es annak gyerekei) targyi ajandekokat is adnak egymasnak, ruhanemuket, hazbavalo dolgokat, pl. lepedot, cseszeket, es a mennyasszonynak illik vmi ekszert is kapni. Ajandekot nemcsak a par kap, hanem a leendo sogornom nekem is hoz vmit, pl. ruhat meg abroszt. Ilyen ajandekok kozt mindig feltunik ferfiaknak a feher zokni, noknek a harisnya.

Mennyasszonyi ruhat a volegeny finanszirozza. Ezt (2 volt) es a tobbi ajandekot a ferjem es masik 2 testvere vittek el a menyasszonyhoz. Erdekesseg, h a volegeny nem mehet es a menyasszonnyal sem talalkozhattak a ferjemek.

3-4 nappal a lagzi elott a hazat kivilagitjak, dj-t hivnak, aki jo hangosan engedi a zenet, ezzel jelezve a falunak h unnepelnek es varjak oket. Szomszedok, rokonok, baratok jonnek estefele, sotetedes utan, kaveval, cukorkakkal vannak megkinalva es akar ejfelig maradnak tancolni. A kozelebb lako rokonok ill. a szomszedok akar minden nap johetnek.

Szombaton van a menyasszony lagzija. A volegeny is ellatogat, de nem tartozkodik ott egesz ido alatt, csak 1-2 orat. Magaval visz meg 10-20 rokont, termeszetesen a legkozelebbieket, kiveve a szuloket. Gondolom nincsenek kitiltva, csak valakinek otthon is maradni kell es fogadni a vendegeket. A lagzi elotti nap, fiucsaladoknal szombat, lanyos csaladnal pentek, a hazhoz jovo vendegeket vacsoraval is varjak.

1 megjegyzés: